Felix Oskam

Mijn naam is Felix Oskam, geboren op 6 januari 1963 te Boskoop en woonachtig in Lelystad. Bij ons woont Ries, een Labrador Retriever die sinds april 2019 deel uitmaakt van ons gezin. Naast de trainingen op de hondenschool doen we met Ries jachthonden training.

Binnen het gezin waar ik ben opgegroeid, maar ook binnen mijn eigen gezin zijn er altijd honden geweest. Eigenlijk altijd als gezellige huisgenoot, maar op een gegeven moment groeide de ambitie om met honden te gaan sporten. Na met verschillende honden gedrag- en gehoorzaamheidstrainingen te hebben gedaan, kwam ik in aanraking met het verdedigingswerk of pakwerk en het zoeken en speuren met verschillende werkhonden. Naast op het sportieve vlak bezig te zijn, had ik het geluk beroepsmatig met deze honden te kunnen werken. 

Het opvoeden en trainen van deze werkhonden is teamwerk. In teamverband proberen om houding en gedrag van de hond en zijn begeleider te begrijpen en zo op een effectieve manier samen te werken om een mooi resultaat te bereiken. 

Er werd weleens aan mij gevraagd of ik zelf les wilde gaan geven. Dus “vóór” de hond in plaats van “achter” de hond. Dit bleek voor mij een nieuwe uitdaging en inmiddels heb ik de opleiding tot Kynologisch Instructeur aan de Martin Gaus Academie afgerond. 

Het opvoeden en trainen van een hond binnen het gezin is ook teamwerk. Om samen gezellig te kunnen leven, komt er wel iets meer bij kijken dan alleen maar een aai en een bak voer. Hoe kijkt de hond naar ons, wat vindt hij van ons gedrag? Hoe kijken wij naar de hond en wat vinden wij van zijn gedrag? Vertrouwen, respect en veiligheid zijn de basis om jaren van elkaar te kunnen genieten en plezier te hebben. Graag neem ik jullie hierin mee, kom maar op!