Suzanne Welling

Suzanne Welling, geboren op 17 mei 1975 te Heemskerk.

“Net als vele anderen die met honden werken, ben ik het vak in gerold naar aanleiding van mijn eerste hond, een herplaatsing kruising Mechelse Herder die behoorlijk wat probleemgedrag vertoonde. Ik wilde haar graag begrijpen en verdiepte me in hondengedrag. Nadat ik mijn studie Kinder- en Jeugd Psychologie had afgerond, heb ik besloten dat ik van honden mijn werk wilde maken.

Als vrijwilliger meldde ik me aan bij het plaatselijke dierenasiel en ik ging het hele land over om aan diverse takken van hondentraining te snuffelen. Zo liep ik mee met de trainingen van politiehonden, jachthonden, geleidehonden, speurhonden, er ging een wereld voor me open. Ik besloot de opleiding te volgen tot Kynologisch Gedragstherapeute. In Nieuw Zeeland liep ik enkele maanden dagelijks mee met de plaatselijke Dog Whisperer en zo deed ik ervaring op in het behandelen van gedragsproblemen aan huis.

Na een sollicitatie bij het toenmalige Martin Gaus Gedragscentrum is het snel gegaan. Als trainster van blindengeleidehonden en van honden die intern waren opgenomen wegens gedragsproblemen kon ik meteen aan de slag. Ik volgde de interne opleidingen tot Kynologisch Instructeur en zette samen met mijn toenmalige partner “Martin Gaus Hondenschool Lelystad” op. Hier begeleid ik nu al 20 jaar samen met mijn super team dagelijks met veel plezier honden en hun eigenaren.

Leren en verdiepen blijft leuk, dus naast het jaarlijks volgen van diverse workshops en seminars, volgde ik de NLP opleiding tot coach en het eerste deel van de PRI opleiding bij Ingeborg Bosch in Frankrijk. Naast het geven van cursussen en voorlichting op de hondenschool, ben ik als docent verbonden aan de Martin Gaus Academie en werk ik samen met stichting Bulters Mekke Assistancedogs. Tevens verzorg ik bedrijfstrainingen waarbij de honden worden ingezet als middel tot zelfreflectie in het kader van leiderschap of zelfontplooiing. Dit is iedere keer weer ontzettend leuk om te doen. Heel verrassend voor de deelnemers, wat de honden allemaal weten te onthullen aan interne processen!

Het werken met mensen en honden verveelt nooit, er is zo veel te doen en zo veel te leren. Ik hoop dat ik mensen kan leren kijken naar hun hond, hem echt waar te nemen, om hem te begrijpen en te geven wat hij nodig heeft. Hoe zij met hun hond omgaan zegt veel over hoe ze met zichzelf en de mensen in hun omgeving omgaan. Als ze leren zien dat het gedrag van hun hond enkel communicatie is en dat zij hier in hun reactie weer op van invloed zijn dan verdiept de relatie zich. De oefeningen tijdens de training zijn dan een bonus. Een hond die zich veilig voelt, begrepen wordt en krijgt wat hij nodig heeft, ontwikkelt zich gemakkelijk tot die fijne vriend die je voor ogen had.”